Дефект по таблета – какво да правя

Толкова време чакахте и избирахте нов таблет, а се оказва, че има дефект. Как да постъпите в такава ситуация и къде да потърсите правата си. Над тези въпроси избрахме да се спрем конкретно и да разгледаме няколко случая от най-честите.

Дефектни таблети:

В случай, че още по време на покупката сте попаднали на дефектен таблет, а самия проблем не се е забелязал по време на пускането му на място, то добре е веднага да се свържете с представители, доставчика, фирмата, от която е закупен. С представяне на необходимите документи по покупка, може да ви бъдат възстановени парите дадени за него или той да е заменен с друг таблет. На местата, където се продават технологии предоставят и гаранционни карти. Те са с 24 месечни гаранции в най-честия случай, но могат да бъдат намерени и с повече или по-малко такива.

Според „Закона за защита на потребители“ от 2014 г. продавача е длъжен да поеме отговорност над поправка, ремонт или цялостна подмяна на устройството в случай на дефект.

В случай, че има проблем, дефект или нещо, което ви притеснява в процеса на работа на Вашия таблет, то сега е момента да го отнесете на адреса, където е закупен с нужната документация. От там са длъжни да постъпят по един от следните начини:

1. Да възстановяват сумата за покупка на таблет.

2. Да приемат дефектния таблет и да дадат срок (най-често в рамките на 30 дни, от приемането му) за поправка и ремонт.

3. Да заменят техниката с друга от същия модел и клас.

За да стане това обаче, задължително условие е клиента да представи гаранционна карта и касов бон. Разбира се всичко това трябва да стане на мястото от, където е направена покупката.

В случаите, когато таблет, лаптоп, смартфон или друга техника е закупен от фирма и за целта е издадена фактура, то фирмата попада под „Закона за Задълженията и Договорите“. Това е така, защото междуфирмените взаимоотношения не се отнасят към Комисията за Защита на Потребители.